fredag 30 oktober 2009

Försvarsproblem.

En direkt anledning till att det havererande försvaret har varit att spelarna inte följder den utsatta försvarstaktiken som oftast går ut på att: Att en spelare stöter och tre faller bakåt och bildar en "trebackslinje" bakom den stötande spelaren. Istället täcker man inte upp ordentligt och ytor bildas bakom den stötande.

Kommunikation i backlinjen, det har saknats bra kommunikation den senaste tiden.

Hålla markeringsspelet slaviskt och veta sina uppgifter och löpvägar vid kontringar mot oss. Man har vid flera tillfällen kunnat se en bristande inställning där resultatet blivit att Lantz i första och Skula i andra fått gå in i rena mittbacksroller vid spelvändningar och rensa upp situationer. Helt enkelt för att backlinjen står fel i positionsspelet och inte hinner hem när det blir en snabb bollrörelse mot oss.

När en av fyra spelare går bort sig i situation efter situation blir det så att de tre andra drabbas av det och hela backlinjen hamnar i knipa. Problemet under säsongen har varit att alla fyra spelare gått bort sig flera gånger per match och på så vis skapat en bred oro i försvarsspelet. Många av dessa "korvköp på läktaren" har varit rena juniormisstag som tyvärr inte får förekomma på den här nivån. Dagens backlinje ska vara glad att säsongen är slut och nu gäller det för den nye tränaren att ordna upp det här. Killar som Nilsson, Holger och Erik håller enligt mig inte för ett guldjagande lag, inte heller Tamboura håller defensivt men han försvinner nu. Jag vill inte se ett spelskickligt försvar före ett tätt försvar, in med en tränare som i första hand prioriterar att inte släppa in mål.

"Man är trötta efter en lång säsong", viskar vissa. Men det är inget hållbart argument, alla lag i serien deltar i långa säsonger med cupspel, ligaspel och för en del även Europaspel. Proffessionella idrottsmän måste prestera varje gång de går ut på plan för att jobba.

För övrigt är det riktigt synd att Bosse inte traditionsenligt kunde byta ut Henrik Larsson när det återstod en eller ett par minuter av senaste matchen. Det är god och riktig kotym att tacka storspelare genom att byta ut dem med någon minut återstående så att de kan avtackas ut från planen en sista gång med applåder. Men skador på ett par spelare tvingade Bo Nilsson till tidiga byten och därmed var det inte möjligt. Synd!

- Alfa lämnar, innebär detta slutet för Afrikaspåret?
- Danne A på väg till AIK igen? Tror han att han ska bli förstakeeper där så bör han tänka om.
- Börjar bli en del lediga platser i truppen nu och spelare ryktas vara på väg in. Efter söndagens match mot Elfsborg kommer bloggen att bevaka alla steg i Silly Season.
- Hade varit intressant att höra vad ni tycker om bloggen hittils, lämna gärna en kommentar.

1 kommentar:

  1. Bloggen är trevlig, kan du bara se till att ha på fötterna om eventuella övergångar, så kan det bli riktigt bra.

    SvaraRadera